domů / Gastronomie a vaření / Závin s mákem trochu jinak
join.booking.com
All-focus

Závin s mákem trochu jinak

Závin s mákem trochu jinak

Už jsem se tady zmínila, že mám velmi ráda všechno s mákem. Po shlédnutí 3. dílu soutěže Peče celá země, kde soutěžící pekli makový květ, jsem nutně musela upéct něco s mákem. Koukla jsem do ledničky, co mám k dispozici a protože tam byl mimo jiné tvaroh, rozhodla jsem se experimentovat a udělat makový závin netradičně, z těsta, ze kterého dělám závin jablkový (viz recept z 2. prosince). Všichni známe makový závin z kynutého těsta. Je samozřejmě dobrý, když je tam hodně máku. Ale je tam také hodně těsta a já dávám přednost té náplni. Byla jsem dost napnutá, jak to dopadne a protože byl výsledek výborný, chci se s vámi o něj podělit.

Zopakuji recept na těsto, ať nemusíte hledat starší příspěvek.

Na  dva záviny cca o 6 porcích:

300 g polohrubé mouky pšeničné  nebo špaldové

špetka soli

150 g másla

240 g tvarohu polotučného

1/2 lžičky prášku do pečiva

 

Náplň:

 

200 g jemně mletého máku

 

250 ml mléka (přidávám postupně, až po zamíchání všech ingrediencí by maková směs měla být spíše řidší, vařením zhoustne a po vychladnutí zhoustne ještě více.  Asi jako když vaříme krupicovou kaši.V případě, že se nám povede vychladlá směs příliš řídká, můžeme zahustit strouhaným piškoty.)

3 lžíce cukru

2 lžíce rumu

vanilka či vanilkový cukr, trochu skořice

rybízová marmeláda

Postup:

Namletý mák smícháme s horkým mlékem a na mírném ohni za stálého míchání svaříme. Jakmile hmota dostatečně zhoustne (nesmí být moc hustá, pak je maková směs po upečení suchá, ale ani nesmí se roztékat), přimícháme rum, cukr a koření, pak necháme vychladnout.

All-focus

Prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí a necháme změknout máslo. S tvarohem a máslem  zpracujeme hladké těsto (nejlépe rukama), které se nelepí.  Necháme v chladnu cca půl až hodinu odpočinout. Pak rozdělíme těsto na dvě poloviny a vyválíme placky  cca 3 mm, potřebného tvaru na závin. Pokud možno tak,aby se nám těsto netrhalo. Přeneseme těsto pomocí válečku opatrně na pečící papír. Každou placku natřeme nejprve lehce rybízovou marmeládou a na ni makovou hmotou, na všech stranách necháme cca 2 cm čisté. Opatrně zavineme a uzavřeme kratší strany.  S papírem přeneseme na plech a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů C. Asi za 10 minut snížíme teplotu na 160 a dopečeme do růžova. Doba pečení může být různá, podle trouby, je lepší si to ohlídat.

Dobrou chuť

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Palačinky mé babičky. Recept

Palačinky mé babičky. Recept Palačinky milují nejen děti, ale také dospělí. Palačinky můžete podávat jako …

Napsat komentář

úspěšně jste se zaregistrovali do newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Souhlas se zpracováním osobních údajů GDPR