Booking.com
domů / Gastronomie a vaření / Už rostou ! Hřib kovář
join.booking.com

Už rostou ! Hřib kovář

Nález překrásného exempláře HŘIBA KOVÁŘE, latinsky Boletus luridiformis, mě překvapil, vždyť  je teprve jaro, to moc hřiby ještě nerostou. Hned jsem vyhledala poučné zdroje a zjistila, že to vůbec není překvapivé, neboť tento hřib se vyskytuje jako jeden z nejranějších , často již i v polovině května.  Hřib kovář můžeme  najít jak v nížinách, v listnatých lesích, tak ve vysokých horách, tam zase pod jehličnany. či v lesech smíšených. Našla jsem jich jednou hodně v Alpách, dost poblíž Kitzbühelu a to v srpnu. Roste totiž po celou houbařskou sezónu, často do hlubokého podzimu. Typickým znakem je silné modrání, když ho nakrájíte, máte na prkénku tmavě modrou hromádku. Ale při vaření modrá barva zmizí a je z něj normální, krásně vonící pokrm. Důležité ale je, vařit ho hodně dlouho, min. 20 minut. Pak ho můžeme s klidem konzumovat, je výborný. Nedostatečně uvařený by nám mohl způsobit žaludeční a střevní  potíže, je v syrovém stavu mírně jedovatý. Vzhledem k dlouhému vaření ho nemíchám s jinými houbami, ze kterých bychom měli pak bláto. Hodí se samostatně na  výbornou houbovou polévku, bramborovou polévku, houbovou omáčku, těstoviny či rizoto s houbami.  Jiný jsme nenašli, tak se zasloužil o výbornou bramoračku.

Houbové rizoto po italsku

Nejprve vaříme po 20 minut nakrájené hřiby kováře zalité kousek nad povrch mírně osolenou vodou. (Pokud použijeme jiné hříbky, nevaříme, ale podusíme  rovnou s cibulkou)

Nadrobno pokrájenou cibuli necháme na másle (vhodné je přepuštěné) zesklovatět a přidáme k ní uvařené a okapané houby a pár minut ještě podusíme.

 

Pak přidáme kulatozrnou  rýži a několik minut před zalitím  vínem opražíme. Zalijeme vínem a necháme na prudším ohni odpařit. Potom postupně přiléváme teplý vývar, můžeme přidat i trochu vývaru z hub. Přidáme podle chuti sůl a pepř. Vaříme pomalu, za stálého míchání.

 

 

Jakmile  je rýže měkká, stáhneme ji s ohně a necháme 2 minuty odpočinout. Pak opatrně promícháme s nastrouhaným parmezánem a kouskem másla.

Podáváme ozdobené petrželkou .

 

hřib kovářSuroviny

  • 280 g rýže (Arborio)
  • 60g másla
  • 70 g cibule, nejlépe šalotky
  • 300 g hub, zde hříbky kováře
  • 70 ml suchého bílého vína
  • 150 cl (cca) vývaru (zeleninový, kuřecí)
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

 

 

 

 

 

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Hradozámecký advent

Hradozámecký advent 11. 2019 až 1. 1. 2020 V létě jsme zde informovali o Hradozámecké …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

úspěšně jste se zaregistrovali do newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Souhlas se zpracováním osobních údajů GDPR