domů / Gastronomie a vaření / Po vánocích bychom měli jíst méně masa
join.booking.com

Po vánocích bychom měli jíst méně masa

Po vánocích bychom měli jíst méně masa – je čas na šišky s  mákem.

Šišky s mákem byly oblíbeným jídlem našich babiček. U nás se jedly jako páteční oběd, kdy se držel bezmasý půst. Hlavně dětem hodně chutnají. Ale mají i svůj potenciál zdravého jídla. A to hlavně kvůli máku, kterým jsou hojně posypány. Mák totiž obsahuje nejvíc vápníku. Je to až neuvěřitelné, ale oproti mléku, doporučovanému jako zdroj vápníku je ve 100 g máku téměř 10x více. Viz tabulka.

Potravina Obsah vápníku ve 100 g
Mák 1360 mg
Eidam 30 % t. v s. 950 mg
Sardinky v konzervě 420 mg
Hermelín 390 mg
Sója 260 mg
Mandle 250 mg
Jogurt polotučný 180 mg
Kapusta hlávková 150 mg
Kefír 130 mg
Mléko 120 mg
Tvaroh tvrdý 120 mg
Tvaroh měkký 110 mg
Špenát 100 mg
Brokolice 80 mg

Zdroj: Nutridatabaze..cz, Databáze složení potravin ČR

Ale abychom nekřivdili mléčným potravinám, mák zase nekonzumujeme denně jako mléko, jogurty, sýry, apod. Měli bychom ho ale zařazovat do svého jídelníčku častěji. A tak si dnes uvaříme šišky s mákem.

    Recept

  • 1 kg moučných brambor (typ C)
  • sůl
  • 200 g hrubá mouka (používám Pernerku)
  • 2 PL bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky
  • ostrouhaná kůra z 1 biocitronu
  • muškátový oříšek
  • 100 g másla ( podle chuti i více)
  • 40 g cukr
  • 60g mletého máku (množství si upravte podle chuti, stejně tak u cukru)

psali jsme také: Palačinky mé babičky. Recept

 

Postup

Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě a ještě horké oloupeme. Pak je protlačíme bramborovým lisem.

Rychle spojíme s ostatními  surovinami a zpracujeme na hladké měkké těsto.

Těsto na lehce pomoučeném válu vytvarujeme do rolí na prst silných a rozdělíme na 3cm dlouhé kousky. Ty pak uválíme plochou dlaní do špičatých šišek.

Do velkého hrnce s vroucí slanou vodou  vložíme šišky a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Slijeme vodu.

Na pánvi rozehřejeme máslo a zamícháme s cukrem a mákem. Vložíme uvařené šišky a jemně je v pánvi prohodíme, aby se dokonale obalily. Nebo je rovnou servírujeme na teplém talíři polité máslem a posypané mákem smíchaným s cukrem.

 

Dobrou chuť!

photo: Image by LEEROY Agency from Pixabay

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Palačinky mé babičky. Recept

Palačinky mé babičky. Recept Palačinky milují nejen děti, ale také dospělí. Palačinky můžete podávat jako …

Napsat komentář

úspěšně jste se zaregistrovali do newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Souhlas se zpracováním osobních údajů GDPR