domů / Gastronomie a vaření / Maková bábovka
join.booking.com

Maková bábovka

Maková bábovka

Už jsem tu zase s mákem. Jak je zdravý jsem popsala v článku o šiškách s mákem, tak se nebudu opakovat. On je ale nejen zdravý, ale i móóc dobrý. A v české kuchyni najdeme mnoho receptů s touto báječnou surovinou.

Včera jsem dělala makovou bábovku do menší formy a byla tak dobrá, že se musím o recept podělit.

Ingredience:

180 g másla

100 g cukru krupice

vanilkový cukr

4 velká vejce bílky a žloutky zvlášť

150 g mletého máku

150 g polohrubé pšeničné mouky (Pernerka)

1/2 balíčku prášku do pečiva

cca 200 ml mléka

na kousky nakrájené sušené švestky a nalámané vlašské ořechy, cca po 50 g. Jinou variantou mohou být čerstvé nebo kompotované višně.

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy a moučkový cukr na posypání.

 

Postup přípravy a pečení:

 

Předehřejeme troubu (horkovzdušnou)na 180 stupňů C. Vymažeme a vysypeme pečlivě formu (množství těsta stačí na menší bábovku nebo formu na chlebíček.

Utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mletý mák a prosátou mouku s práškem, kousky švestek a ořechů, zamícháme a postupně přilijeme mléko tak, aby těsto nebylo příliš tuhé Do tuha ušlehaný sníh z bílků lehce vmícháme do těsta. Těsto přemístíme do formy, snížíme teplotu trouby na 160 stupňů C a pečeme cca 1/2 hodiny. Pomocí špejle kontroluje, zda se těsto nelepí. Pokud je povrch již pěkně upečený a vnitřek ještě lepí, přikryjeme povrch pečícím papírem a při nižší teplotě dopečeme. Vyjmeme z trouby, a necháme chvilku zchladnout (5 min.), pak vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Výbornou variantou je také citronovo bílková poleva.

Dobrou chuť!

 

 

 

foto: Image by Manfred Richter from Pixabay

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Palačinky mé babičky. Recept

Palačinky mé babičky. Recept Palačinky milují nejen děti, ale také dospělí. Palačinky můžete podávat jako …

Napsat komentář

úspěšně jste se zaregistrovali do newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Souhlas se zpracováním osobních údajů GDPR