domů / Gastronomie a vaření / Maková bábovka

Maková bábovka

Maková bábovka

Už jsem tu zase s mákem. Jak je zdravý jsem popsala v článku o šiškách s mákem, tak se nebudu opakovat. On je ale nejen zdravý, ale i móóc dobrý. A v české kuchyni najdeme mnoho receptů s touto báječnou surovinou.

Včera jsem dělala makovou bábovku do menší formy a byla tak dobrá, že se musím o recept podělit.

Ingredience:

180 g másla

100 g cukru krupice

vanilkový cukr

4 velká vejce bílky a žloutky zvlášť

150 g mletého máku

150 g polohrubé pšeničné mouky (Pernerka)

1/2 balíčku prášku do pečiva

cca 200 ml mléka

na kousky nakrájené sušené švestky a nalámané vlašské ořechy, cca po 50 g. Jinou variantou mohou být čerstvé nebo kompotované višně.

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy a moučkový cukr na posypání.

 

Postup přípravy a pečení:

 

Předehřejeme troubu (horkovzdušnou)na 180 stupňů C. Vymažeme a vysypeme pečlivě formu (množství těsta stačí na menší bábovku nebo formu na chlebíček.

Utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mletý mák a prosátou mouku s práškem, kousky švestek a ořechů, zamícháme a postupně přilijeme mléko tak, aby těsto nebylo příliš tuhé Do tuha ušlehaný sníh z bílků lehce vmícháme do těsta. Těsto přemístíme do formy, snížíme teplotu trouby na 160 stupňů C a pečeme cca 1/2 hodiny. Pomocí špejle kontroluje, zda se těsto nelepí. Pokud je povrch již pěkně upečený a vnitřek ještě lepí, přikryjeme povrch pečícím papírem a při nižší teplotě dopečeme. Vyjmeme z trouby, a necháme chvilku zchladnout (5 min.), pak vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Výbornou variantou je také citronovo bílková poleva.

Dobrou chuť!

 

 

 

foto: Image by Manfred Richter from Pixabay

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Co vařím v době koronaviru?

Co vařím v době koronaviru? Rychlý, zdravý a chutný oběd z baklažánu (Aubergine fr., melanzana …

Napsat komentář