Booking.com
domů / Gastronomie a vaření / Lehká letní večeře – „Alsaská pizza“ – Flammkuchen
join.booking.com

Lehká letní večeře – „Alsaská pizza“ – Flammkuchen

Lehká letní večeře  – „Alsaská pizza“ – Flammkuchen

Chcete své hosty nebo rodinu  překvapit originálním a lehkým pohoštěním, vhodným  obzvlášť v létě, kdy k tomu najdeme vhodné suroviny?

Tak udělejte FLAMMKUCHEN. Je to specialita regionů na francouzsko-německé hranici – Rheinland -Pfalz , Baden-Würtenberg a Alsasko .

Postup je jednoduchý. Základem je tenká křupavá placka z chlebového těsta, s jednoduchou náplní.  Tradiční náplň je  krém z kysané smetany, ochucený pouze solí a pepřem a pokladený syrovou cibulí a špekem. Fantazii se však meze nekladou a je možné náplně obměňovat.

My si zde ukážeme právě letní variantu s využitím cukety, kterou v létě koupíme čerstvou na trhu. Také kysanou smetanu nahradíme lehčí variantou – ricottou. A aby to zase nebylo tak moc dietní, můžeme přidat červenou cibuli a kousky  dobré  slaniny.

Recept:

(pro 2 osoby)

Těsto:

250g pšeničné mouky nejlépe chlebové (ale může být i normální hladká)

50 g žitné mouky

1/2 lžičky soli

175 ml vlažné vody

15 g čerstvého droždí (nebo cca 7 g sušeného)

lžička cukru

lžíce olivového oleje

 

Na náplň připravíme

300g ricotty osolené a opepřené podle chuti

po 1 ks žluté a zelené cukety nakrájené na tenké plátky

1 červenou cibuli na kolečka

případně cca 50-75 g slaniny   na plátky a nakrájené na menší kousky

větvička rozmarýnu, saturejky a tymiánu – odrhnout a nasekat na hrubo

 

  1. Začneme těstem. Smísíme obě mouky, do důlku rozmícháme droždí s vlažnou vodou a trochou cukru a uhněteme hladké těsto, které necháme přikryté na teplém místě cca hodinu kynout. Jakmile vykyne, vařečkou srazíme a rozdělíme na dvě části. Necháme ještě kynout cca 20 minut.

Poté rozválíme postupně na tenkou placku (musíme podsypávat moukou, žitná mouka v těstě více lepí) a umístíme na plech vyložený pečícím papírem.

  1. Solí a pepřem ochucenou ricottu rozetřeme na placky, přičemž ponecháme volné okraje asi 1 cm. Poklademe střídavě žlutou a zelenou cuketou, navrch kolečky cibule a slaninou. Posypeme bylinkami a zakápneme trochou olivového oleje.
  2. Vložíme do trouby předehřáté na 250 stupňů(podle trouby, já nastavím na“ Pizza“a teplotu na „max“). Pečeme cca 15-20 minut, resp. tak dlouho, až budou okraje do zlatova. Těsto musí být křupavé.

Servírujeme nejlépe se zeleným salátem se zálivkou podle chuti.  Nejlépe se hodí jednoduchá – olivový olej, vinný ocet, špetka soli.

 

 

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Slaný koláč z tvarohového těsta

Slaný koláč z tvarohového těsta Když už jsme se pustili do slaných koláčů, viz. předchozí …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

úspěšně jste se zaregistrovali do newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Souhlas se zpracováním osobních údajů GDPR