domů / Gastronomie a vaření / Hurá, medvědí česnek je tady !
join.booking.com

Hurá, medvědí česnek je tady !

Hurá, medvědí česnek je tady !

Medvědí česnek se stal v posledních letech hvězdou mezi jarními bylinkami. Dnes mi připadá zvláštní, že jsme my, dříve narození o této báječné bylince nevěděli.  Já sama jsem se  s ním poprvé setkala na golfu v Poděbradech, kde se prochází mezi jamkami cestičkou lesem, kde jsem náhle ucítila závan česnekové vůně. Nikdo neměl v bagu svačinu s česnekem a tak jsem šla za tou vůní a objevila jsem v lese trsy listů podobných konvalinkám, které silně voněly a chutnaly po česneku. Tak jsem objevila medvědí česnek a od té doby se každé jaro těšíme s kamarádkami, až budeme moci vyrazit na jeho sběr. Máme svá místa, která nikdy nezklamou a nabízejí své česnekové bohatství mnoha zájemcům.

Použití této výborné a zdravé bylinky má mnoho způsobů. Tím nejjednodušším je,  přidat pár lístků do salátů, tvarohu, na chleba s máslem, sýrem nebo jakoukoliv pomazánkou, nasekaným ozdobit polévku (už nevařit).

Výborná je smetanová polévka z medvědího česneku. Naučila jsem se kdysi dělat  v Rakouku oblíbenou „Knoblauch Cremesuppe“,  a ten česnek nahradím česnekem medvědím.

také jsme psali  Co vařím v době koronaviru?

Recept na smetanovou polévku s medvědím česnekem

plnou hrst drobně nasekaných listů medvědího česneku

1 litr vývaru ( nejlépe  zeleninového nebo kuřecího)

2 lžíce másla

lžíce hladké mouky (máme-li rádi polévku hustší, dáme mouky trochu více)

12% smetana na vaření

sůl, pepř

Na másle lehce podusíme nasekané listy m. česneku, zasypeme moukou a zalijeme vývarem , rozmícháme a velmi krátce povaříme (1 minutu). Osolíme, opepříme, odstavíme z ohně a zjemníme smetanou.  Nakonec přidáme  navrch čerstvě nasekaný medvědí česnek.

Podle libosti můžeme servírovat s osmaženou houstičkou.

 

Špagety s pestem z medvědího česneku.

dvě hrsti listů medvědího česneku

lžíce piniových oříšků (můžeme nahradit mandlemi, slunečnicovými semínky i vlašskými ořechy, apod.)

olivový olej

sůl

2 lžíce parmezánu

špagety pro 2osoby

Nejprve lehce opražíme na suché pánvi oříšky, po vychladnutí je  rozsekáme v  sekáčku na jemno.

dáme stranou a postupně rozsekáme listy česneku s přidanou solí.Nejde to většinou najednou, asi záleží na sekáčku, já musím alespoň jednou sekáček otevřít, seškrábnout hmotu  ze stěn a znovu usekat.

Poté vyndáme do misky, smícháme s oříšky, olivovým olejem a případně přisolíme nebo přidáme olej. Pesto je hotovo

Uvaříme špagety al dente ( na skus) v osolené vodě,  nesmí být rozvařené, slijeme a ještě horké promícháme s pestem. Pro lepší promíchání můžeme přidat asi 1-2 lžíce vody ze špaget.

Posypeme bohatě strouhaným parmezánem a můžeme servírovat.

Nasbíráme-li hodně medvědího česneku, uděláme si zásobu na dobu, kdy už nebude. Vyvaříme menší skleničky s víčkem a naplníme do ještě horkých skleniček pesto a pěkně utlačíme – vyženeme vzduch. Navrch nalijeme ještě trochu oleje. Pevně uzavřeme a uchováváme  dole v lednici.

Ještě malá poznámka. Najdeme-li medvědí česnek již s květem, použijeme ho k ozdobě polévky, chlebíčků a pod. Ony totiž ty něžné bílé kvítky také voní a chutnají po česneku. a jsou krásné.

Image by Martina Misar-Tummelsthammer from Pixabay

 

Image by RitaE from Pixabay

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Maková bábovka

Maková bábovka Už jsem tu zase s mákem. Jak je zdravý jsem popsala v článku …

Napsat komentář