Booking.com
domů / Gastronomie a vaření / Germknödel aneb příprava na dovolenou v rakouských Alpách
join.booking.com

Germknödel aneb příprava na dovolenou v rakouských Alpách

Germknödel aneb příprava na dovolenou v rakouských Alpách

Všichni, kdo jezdí do Rakouska lyžovat, určitě znají ten nadýchaný obří knedlík, politý máslem a bohatě posypaný mákem, případně politý vanikovou omáčkou. Já preferuji máslo a mák.

Můžete si vytvořit kulinární prostředí lyžařského střediska a udělat si tuto lahůdku  doma a těšit se při jeho konzumaci na svoji lyžařskou dovolenou.

Aby se Vám tento kynutý knedlík  povedl, je třeba použít opravdu čerstvé kvalitní kvasnice (rak. Germ). Použijete-li sušené, jsou spolehlivější a praktičtější.

Těsto musí být krásně hladké, což docílíme, když kouli těsta budeme otevřenou dlaní válet po pomoučené ploše.

Ke kynutí vložíme dobře vypracované těsto do pomoučené nebo lehce naolejované mísy, aby se nám nepřilepilo a přikryjeme kuchyňskou folií, aby neosychalo. A pozor, nenechat překynout, pak se nám může zhroutit.

A zde je originální recept pro 4 osoby ( jako moučník postačí pro 6 osob, pak vytvoříme 6 kousků) Celková doba přípravy cca 2 hod. 15 min.

Suroviny

Těsto

250 g  polohrubé pšeničné mouky Pernerky

špetka soli

21 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)

125 ml teplého mléka

30 g cukru

2 žloutky

25 g másla rozpuštěného a vychladlého

 

Náplň

4 lžíce švestkových povidel

 

Povrch

50 g másla

mletý mák a moučkový cukr (cca po 4 lžících)

 

Postup

1 Přesátou mouku dáme do mísy. Čerstvé droždí rozdrobíme a smícháme s polovinou teplého mléka a trochou mouky a lžičkou cukru. Necháme vzejít. Potom přidáme zbývající suroviny a zpracujeme  ručně nebo hnětačem v hladké těsto. (Pokud použijeme sušené droždí, smícháme hned všechny suroviny) Těsto zakryjeme potravinářskou folií a necháme cca hodinu na teplém místě vykynout.

2  Vykynuté těsto lehce prohněteme a rozdělíme na 4-6 stejně velkých  kousků, které do hladka zpracujeme dlaní krouživými pohyby na lehce pomoučeném válu. Jednotlivé knedlíky prsty roztáhneme na placku a naplníme lžičkou švestkových povidel. Dobře je zavřeme a opatrně vytvarujeme kulatý knedlík. Posadíme každý knedlík na kousek papíru na pečení a  necháme vzejít cca o 3/4 jejich obsahu.

3  Máme připravený hrnec s vařící vodou a parním nástavcem (pařák), případně přístroj na vaření v páře. Knedlíky opatrně přemístíme i s papírem na pařák s dostatečným rozestupem (ještě nabydou) a cca 15 min.nad párou vaříme.

4 Uvařené knedlíky přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme bohatě mákem a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Hotely v okolí Kitzbuhelu

Hotel Stars Discount Price per night, from Choose dates

Das Seebichl small alpine hotel

★★★

-45%

6 7143 725

View Hotel

Promo image: Image by FlyerBine from Pixabay

ilustrační video na Youtube

 

 

 

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Punč nejen na vánoce

Punč nejen o vánocích Sychravé počasí a zima jsou ideálním počasím pro punč, který opravdu …

úspěšně jste se zaregistrovali do newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Souhlas se zpracováním osobních údajů GDPR