domů / Gastronomie a vaření / Dýňový krém s jablky – výborná podzimní a zimní polévka
join.booking.com

Dýňový krém s jablky – výborná podzimní a zimní polévka

Dýňový krém  s jablky – výborná podzimní a zimní polévka

 

Na podzim a v zimě můžeme koupit různé druhy dýní. Nejlépe se pracuje s dýní Hokaido, která výborně chutná, ale i dýně máslová  nebo muškátová je výborná. Dýně Hokaido má výhodu, že nemusíme loupat vrchní slupku, odstraníme pouze vnitřní jádra. Slupka změkne spolu s dužinou.

Dýně hokaido obsahuje několik vitamínů, jako A, B, C, E, K, dále kyselinu listovou, pantotenovou, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, betakaroten, ale také železo, vlákninu, hořčík, sodík, zinek, bílkoviny, draslík, sodík.

Na internetu najdeme nepočítaně receptů na úpravu dýně, ale mně se osvědčil ten následující.

Recept cca pro 4 osoby

Suroviny:

1 menší dýně (asi 500 g)

2 velké červené cibule

2-3 nakyslá jablka (podle velikosti,asi 250 g)

1l vývaru (zeleninový nebo drůbeží)

koření: curry, kurkuma, sůl

pár kapek citronové šťávy

kysaná smetana

hrst upražených dýňových jader

olej, nejlépe olivový

psali jsme také: Báječný a rychlý jablkový závin s minimem cukru

Omytou a vydlabanou dýni a jablka ( i se slupkou) nakrájíme na kostky (asi 2×2 cm), cibuli na kolečka a rozprostřeme na plech. osolíme, pokapeme dostatečně olejem a dáme do trouby péct při 170 st. až do měkka. Což je tak za 20 minut.  Přemístíme do mixéru, zalijeme potřebným množstvím vývaru a jemně umixujeme. Přelijeme do hrnce, dolijeme vývarem (do konzistence krému) a dochutíme podle potřeby solí, kořením a citronovou štávou.

Místo curry můžeme použít jako další variantu chuti čerstvý zázvor nebo již před pečením posypeme provensálskými bylinami. Prostě fantazii při ochucení se meze nekladou.Krém podáváme posypaný dýňovými jádry a s čepičkou kysané smetany.

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Po vánocích bychom měli jíst méně masa

Po vánocích bychom měli jíst méně masa – je čas na šišky s  mákem. Šišky …

Napsat komentář

úspěšně jste se zaregistrovali do newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Souhlas se zpracováním osobních údajů GDPR