domů / Gastronomie a vaření / Co vařím v době koronaviru?
join.booking.com

Co vařím v době koronaviru?

Co vařím v době koronaviru?

Rychlý, zdravý a chutný oběd z baklažánu (Aubergine fr., melanzana it. a nehezky lilek)

V obchodě měli zlevněný baklažán, vypadal pěkně čerstvě, tak jsem ho koupila, aniž jsem plánovala co z něj uvařím.  Když na něj přišla řada, prozkoumala jsem zdroje, které jsou doma a našla jsem co by se mohlo s baklažánem hodit. Z minulého dne, kdy jsem vařila žampionovou polévku, zbylo pár žampionů. čerstvá rajčata nebyla a navíc jsou ještě moc drahá a stejně málo vyzrálá, aby se hodila. Ale vždy mám doma loupaná a krájená rajčata v plechovce, ta využívám po celou zimu, jsou výborná, ze zralých rajčat, většinou italských a navíc je koupím za pakatel proti čerstvým. V lednici byl  sýr Gouda 40%, cibule musí být doma pořád a česnek též. Provensálské koření mám ještě z loňského pobytu v Provence, tak to se bude také hodit. K tomuto výběru se samozřejmě bude hodit olivový panenský olej.

Takže v podstatě improvizace založená na vědomí, že baklažán je nejlepší zapečený. A improvizaci já mám ráda.

Vymazala jsem  keramický nebo skleněný ohnivzdorný pekáč (použila jsem sádlo). Baklažán rozkráela  na kolečka cca půl centimetru, posolila  a nechala, ať pustí vodu. Byl to kluk mladý, moc vody nevyplakal, tak jsem kolečka otřela papírovou utěrkou a nakladla jako  první vrstvu do pekáče.

Posypala provensálským kořením, pokladla slabými kolečky cibule, plátečky česneku a na ně žampiony pokrájené na silnější plátky. Přiměřeně posolila a ještě  okořenila provensálským kořením. Zakapala jsem tuto vrstvu olivovým olejem. Nyní přišla na řadu další vrstva baklažánů, ještě znovu okořenit a přikrýt plátky sýra.   Opět trochu oleje a na závěr jsem dílo zalila osolenými a okořeněnými rajčaty z plechovky.

Trouba už je rozehřátá na 180 stupňů, pekáč zakrytý víkem,pokud je nebo alobalem a šup do trouby. cca po 15 minutách sundáme víko nebo alobal a dopečeme do růžova. Po celém bytě se line krásná vůně a  může se servírovat , nejlépe s mísou zeleného salátu a sklenkou červeného vína.

Od strávníků zazněla pochvala a pekáč byl vyškrábán do posledního kousku.

Už se těším, až budou v létě čerstvá zralá rajčata a čerstvé koření z mé zahrádky, to bude další varianta na téma baklažánů, těch výborných plodů středomořské kuchyně.

Fotka od Andy M. z Pixabay

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Maková bábovka

Maková bábovka Už jsem tu zase s mákem. Jak je zdravý jsem popsala v článku …

Napsat komentář