domů / Gastronomie a vaření / Boloňské špagety – ano či ne?
join.booking.com

Boloňské špagety – ano či ne?

Boloňské špagety – ano či ne?

Originální recept na boloňské ragú a s čím se podává.

V Itálii se vedou spory o tom, zda jídlo nazvané po našem „boloňské špagety“ existuje, či ne. Není to  však jen výmysl český, jak tvrdí  některé blogerky, i v Itálii  a ve světě se na jídelních lístcích objeví „spaghetti alla bolognese. Tak jak to tedy opravdu je?

Giorgio Palmeri,člen „Accademia italiana della cucina,“ za Boloňu, nepopírá existenci boloňských špaget, ale považuje je vzhledem k tradici boloňské kuchyně za cizorodý prvek, za výmysl.

Tak jak to tedy opravdu je?

V roce 1982 delegace z Akademie italské kuchyně uložila tradiční recept na Boloňské ragù v Boloňské obchodní komoře . Po dlouhých letech sporů o správnou verzi přípravy a surovin na toto ragú dosáhli shody o správné tradiční verzi.

V Itálii, kde je jídlo a vaření důležitou součástí života a hlavně v regionu Emilia-Romagna, jejíž kuchyně je známá po celém světě, cítí potřebu regulovat kroky a postupy tradičních  receptů, aby bylo možné uchovat tradice a kontinuitu chutí těsně spojené s historii obyvatel. Proto v roce 1953 vznikla Akademie italské kuchyně, aby zaručovala kontinuitu a respekt k gastronomické tradici v Itálii a ve světě a uznání role italské kuchyně jako součást kultury Itálie.

Podle boloňské tradice lze originální ragú podávat pouze s boloňskými taglitatelli nebo k přípravě lasagní, pokud je použit i bešamel.

 

A nyní k tomu pravému originálnímu receptu na RAGÚ:

Suroviny

  • 300g hovězího masa (kýta,plec nebo pod.)
  • 300g rajčatového pyré nebo loupaných rajčat (konzerva)
  • 150 g slaniny
  • 50 g mrkve
  • 50 g naťového celeru
  • 50 g cibule
  • ½ sklenice suchého červeného vína
  • ½ sklenice plnotučného mléka
  • podle potřeby vývaru
  • trochu olivového oleje nebo másla
  • špetku soli (podle chuti)
  • špetku pepře (podle chuti)

Postup

Slaninu nakrájejte na kostičky a poté rozsekejte pomocí sekáčku na drobno. Osmahněte (ne do křupava) na pánvi  a přidejte 3 polévkové lžíce olivového oleje nebo 50 gramů másla, jemně nasekanou mrkev, celer a cibuli a nechte ji lehce osmahnout na nízkém ohni.

Přidejte mleté ​​hovězí maso, dobře promíchejte a  nechte orestovatt. Zalijte bílým vínem a jemně promíchejte, aby se alkoholická část odpařila.

přidejte rajčatové pyré,, promíchejte, přikryjte víčkem a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny, V případě potřeby přidejte postupně  několik polévkových lžic vývaru Téměř ke konci vaření přidejte mléko a ochuťte špetkou soli a posypte čerstvě mletým černým pepřem.

Nyní můžete ochutit tagliatele nebo se pustit do přípravy lasagní.

 

Zdroj:

https://www.accademiaitalianadellacucina.it/

 

Image by RitaE from Pixabay

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Závin s mákem trochu jinak

Závin s mákem trochu jinak Už jsem se tady zmínila, že mám velmi ráda všechno …

Napsat komentář