domů / Gastronomie a vaření / Americká legenda francouzské kuchyně
join.booking.com

Americká legenda francouzské kuchyně

Americká legenda francouzské kuchyně

Julia Child, se narodila roku 1912 do prominentní kalifornské rodiny. Byla velmi inteligentní a vzdělaná, absolvovala střední školu i univerzitu s výborným prospěchem. Než se poznala se svým budoucím manželem, který byl o hlavu menší a o 10 let starší (Julia měla téměř 190 cm), měla poměrně pestrý život. Pracovala jako reklamní textařka a žila společenským životem.  Za války se stala dokonce „špiónkou“. Pracoval pro americkou zpravodajskou službu OSS (dnešní CIA) a měla působiště např. v Číně, či na Ceylonu (dnes Srí Lanka). Tady našla svoji celoživotní lásku, Paula Childa, manželé byli od roku 1946.

Vášeň pro jídlo se u Julie zrodila až ve Francii, když ji manžel, který na rozdíl od své manželky byl gurmán, do proslulé restaurace v Rouen. Platýz, kterého ji manžel objednal, probudil její chuťové buňky a francouzská kuchyně se stala jejím dalším osudem.

Manžel pracoval v Paříži jako kulturní atašé a Julia chodila na trhy a poznávala blíže francouzskou kuchyni. Učila se francouzštinu a přihlásila se do vyhlášené kuchařské školy Le Cordon Bleu. Po počátečních potížích s nepřátelskou ředitelkou, udělala kuchařskou zkoušku.  Pustila se i do podnikání, se svými přítelkyněmi, francouzskými kuchařkami pořádala kurzy francouzské kuchyně pro Američanky žijící v Paříži. Pustily se do psaní francouzské kuchařky, kterou po dlouhých peripetiích vydaly po deseti letech. Měla více než sedm set stran.

Po návratu do USA a po vydání kuchařky začala vysílat ve veřejnoprávní televizi svoji kuchařskou show, která se brzy stala velmi populární. Její pořady byly neotřelé, s humorem a bez předstírání vážnosti kuchařského umění. Její show trvalo deset let a i potom byla v televizi častým hostem.

Julia přežila svého milovaného manžela o 10 let.  Její kuchyně, kterou jí manžel pro televizní show navrhl, je vystavena ve Washingtonském muzeu. Její kuchařky se stále vydávají a byl o ní natočen film Julie a Julia, kde mladá Američanka vaří každý den podle jejích receptů a píše o tom blog.

Z jejích proslulých receptů je asi nejznámější recept na hovězí po burgundsku (fr. Boeuf Bourguignone), které je opravdu vynikající.

Přečtěte si ho v dalším článku.

 

foto: Autor: Lynn Gilbert – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51678880

Autor: RadioFan na projektu Wikipedie v jazyce angličtina, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8406638

About Redakce Magazínu Twitto

Redakce Magazínu Twitto
Jsme malý magazín pro každého kdo si rád čte o běžných věcech. Většina článků jsou naše osobní zkušenosti, zážitky a myšlenky. Chcete-li se zapojit a napsat si také nějaké článek, rádi vám ho u nás zveřejníme. Jsme politicky nestranní, nezaujatí a nechceme probírát ožehavá témata, ale publikovat články, které budou hezké, příjemné a udělají radost a třeba někoho inspirují ať už k cestování, vaření nebo v módě či sportu. Přejeme vám hezký pobyt na našich stránkách. Redakce magazínu twitto.cz

Také by vás mohlo zajímat

Maková bábovka

Maková bábovka Už jsem tu zase s mákem. Jak je zdravý jsem popsala v článku …

Napsat komentář